@article { author = {rafierad, zeinab}, title = {The effect of different levels of potassium chloride and temperature on some physiological and biochemical characteristics of Citrus Aurantium seedlings}, journal = {Journal of Soil Management and Sustainable Production}, volume = {7}, number = {1}, pages = {101-114}, year = {2017}, publisher = {Gorgan University Of Agricultural Sciences}, issn = {2322-1267}, eissn = {2322-1275}, doi = {10.22069/ejsms.2017.9012.1544}, abstract = {Abstract Low temperature is one of the most important limiting environmental factors the development and production of citrus cultivar. One of solution for improvement of plant tolerance to abiotic stresses is nutrition of potassium fertilizers. Accordingly, in this study, the effects of KCl consumption with different concentrations (0, 2.5, 5 and 10mM) and in (0, -3 and 25° C) temperatures on physiological and biochemical responses of young shoots of citrus were evaluated in a completely randomized design at the Citrus Research Institute in the city of Ramsar in 1392, with four replications . Results showed that in treatment of 0 mM potassium chloride and temperature of -3 (°C) was observed the maximum of carotenoid and lipid peroxidation. The maximum chlorophyll a, b, total were observed in highest concentration of potassium chloride and temperature of 25 °C. Highest proline, were occurred in 0 mM concentration potassium chloride and temperature -3 °C. Generally, potassium by increasing of leaf water content and decreasing secondary metabolites such as proline and leaf water potential causes to increase of cell membrane stability tolerance in low temperature stress. Abstract Low temperature is one of the most important limiting environmental factors the development and production of citrus cultivar. One of solution for improvement of plant tolerance to abiotic stresses is nutrition of potassium fertilizers. Accordingly, in this study, the effects of KCl consumption with different concentrations (0, 2.5, 5 and 10mM) and in (0, -3 and 25° C) temperatures on physiological and biochemical responses of young shoots of citrus were evaluated in a completely randomized design at the Citrus Research Institute in the city of Ramsar in 1392, with four replications . Results showed that in treatment of 0 mM potassium chloride and temperature of -3 (°C) was observed the maximum of carotenoid and lipid peroxidation. The maximum chlorophyll a, b, total were observed in highest concentration of potassium chloride and temperature of 25 °C. Highest proline, were occurred in 0 mM concentration potassium chloride and temperature -3 °C. Generally, potassium by increasing of leaf water content and decreasing secondary metabolites such as proline and leaf water potential causes to increase of cell membrane stability tolerance in low temperature stress. Abstract Low temperature is one of the most important limiting environmental factors the development and production of citrus cultivar. One of solution for improvement of plant tolerance to abiotic stresses is nutrition of potassium fertilizers. Accordingly, in this study, the effects of KCl consumption with different concentrations (0, 2.5, 5 and 10mM) and in (0, -3 and 25° C) temperatures on physiological and biochemical responses of young shoots of citrus were evaluated in a completely randomized design at the Citrus Research Institute in the city of Ramsar in 1392, with four replications . Results showed that in treatment of 0 mM potassium chloride and temperature of -3 (°C) was observed the maximum of carotenoid and lipid peroxidation. The maximum chlorophyll a, b, total were observed in highest concentration of potassium chloride and temperature of 25 °C. Highest proline, were occurred in 0 mM concentration potassium chloride and temperature -3 °C. Generally, potassium by increasing of leaf water content and decreasing secondary metabolites such as proline and leaf water potential causes to increase of cell membrane stability tolerance in low temperature stress.}, keywords = {lipid peroxidation,Proline,Potassium chloride,Citrus Aurantium}, title_fa = {اثر سطوح مختلف کلرید پتاسیم و دما بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمایی دانهال نارنج}, abstract_fa = {چکیده دمای پایین یکی از عوامل محیطی مهم محدود‌کننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به تنش‌های غیرزیستی، تغذیه با کودهای پتاسه می‌باشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر اثرات مصرف کلریدپتاسیم با غلظت‌های مختلف ( صفر، 5/2، 5 و 10 میلی‌مولار) و تحت سطوح مختلف دمایی صفر، 3- و 25 درجه سانتی‌گراد بر واکنش‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شاخساره‌های جوان نارنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات مرکبات کشور(رامسر) و در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر مقادیر کارتنوئید و پراکسیداسیون‌لیپیدها در دمای 3- درجه سانتی‌گراد و تیمار صفر میلی‌مولار کلریدپتاسیم مشاهده شد. حداکثر مقدار کلروفیلa ، b و کل در بالاترین غلظت کلریدپتاسیم و دمای 25درجه سانتی‌گراد مشاهده گردید. حداکثر میزان پرولین نیز در غلظت صفرمیلی‌مولار کلریدپتاسیم و دمای 3- درجه سانتی‌گراد مشاهد شد. به طورکلی پتاسیم با افزایش محتوی آب‌برگ و کاهش متابولیت‌های ثانویه‌ای مانند پرولین وهمچنین کاهش پتانسیل آب ‌برگ، موجب افزایش پایداری غشاء سلولی و تحمل‌پذیری نارنج به دمای پایین گردید. چکیده دمای پایین یکی از عوامل محیطی مهم محدود‌کننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به تنش‌های غیرزیستی، تغذیه با کودهای پتاسه می‌باشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر اثرات مصرف کلریدپتاسیم با غلظت‌های مختلف ( صفر، 5/2، 5 و 10 میلی‌مولار) و تحت سطوح مختلف دمایی صفر، 3- و 25 درجه سانتی‌گراد بر واکنش‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شاخساره‌های جوان نارنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات مرکبات کشور(رامسر) و در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر مقادیر کارتنوئید و پراکسیداسیون‌لیپیدها در دمای 3- درجه سانتی‌گراد و تیمار صفر میلی‌مولار کلریدپتاسیم مشاهده شد. حداکثر مقدار کلروفیلa ، b و کل در بالاترین غلظت کلریدپتاسیم و دمای 25درجه سانتی‌گراد مشاهده گردید. حداکثر میزان پرولین نیز در غلظت صفرمیلی‌مولار کلریدپتاسیم و دمای 3- درجه سانتی‌گراد مشاهد شد. به طورکلی پتاسیم با افزایش محتوی آب‌برگ و کاهش متابولیت‌های ثانویه‌ای مانند پرولین وهمچنین کاهش پتانسیل آب ‌برگ، موجب افزایش پایداری غشاء سلولی و تحمل‌پذیری نارنج به دمای پایین گردید. چکیده دمای پایین یکی از عوامل محیطی مهم محدود‌کننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. یکی از راهکارهای افزایش تحمل گیاهان به تنش‌های غیرزیستی، تغذیه با کودهای پتاسه می‌باشد. بر این اساس، در تحقیق حاضر اثرات مصرف کلریدپتاسیم با غلظت‌های مختلف ( صفر، 5/2، 5 و 10 میلی‌مولار) و تحت سطوح مختلف دمایی صفر، 3- و 25 درجه سانتی‌گراد بر واکنش‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شاخساره‌های جوان نارنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موسسه تحقیقات مرکبات کشور(رامسر) و در سال 1392 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداکثر مقادیر کارتنوئید و پراکسیداسیون‌لیپیدها در دمای 3- درجه سانتی‌گراد و تیمار صفر میلی‌مولار کلریدپتاسیم مشاهده شد. حداکثر مقدار کلروفیلa ، b و کل در بالاترین غلظت کلریدپتاسیم و دمای 25درجه سانتی‌گراد مشاهده گردید. حداکثر میزان پرولین نیز در غلظت صفرمیلی‌مولار کلریدپتاسیم و دمای 3- درجه سانتی‌گراد مشاهد شد. به طورکلی پتاسیم با افزایش محتوی آب‌برگ و کاهش متابولیت‌های ثانویه‌ای مانند پرولین وهمچنین کاهش پتانسیل آب ‌برگ، موجب افزایش پایداری غشاء سلولی و تحمل‌پذیری نارنج به دمای پایین گردید.}, keywords_fa = {پراکسیداسیون‌لیپیدها,پرولین,کلریدپتاسیم,نارنج}, url = {https://ejsms.gau.ac.ir/article_3652.html}, eprint = {https://ejsms.gau.ac.ir/article_3652_5e4bd8fb01590b46665d3457b956ff86.pdf} }