%0 Journal Article %T مقایسه خصوصیات فیزیکوشیمیایی و کانی‌شناسی خاک‌های شالیزاری منطقه نورآباد ممسنی و اراضی بکر مجاور (استان فارس) %J مجله مدیریت خاک و تولید پایدار %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن علوم خاک ایران %Z 2322-1267 %A اولیایی, حمیدرضا %A کشاورزی, محمد %A ادهمی, ابراهیم %D 2015 %\ 02/20/2015 %V 4 %N 4 %P 105-126 %! مقایسه خصوصیات فیزیکوشیمیایی و کانی‌شناسی خاک‌های شالیزاری منطقه نورآباد ممسنی و اراضی بکر مجاور (استان فارس) %K خاک %K شالیزار %K کانی رسی %K کاربری اراضی %R %X برنج مهمترین منبع غذایی برای بیش از 50 درصد از جمعیت جهان است. شالیزارها وسیع‌ترین اراضی غرقاب در سطح جهان می‌باشند که تحت تاثیر فعالیت‌های انسان قرار می‌گیرند. عملیات کشت برنج و به ویژه شرایط غرقاب بر ویژگی‌های خاک در دراز‌مدت اثر دارد. این مطالعه به منظور بررسی این اثرات بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و کانی‌شناسی رس در دو منطقه‌ از شهرستان ممسنی در استان فارس و مقایسه با اراضی بکر مجاور صورت گرفت. نتایج نشان داد که کشت طولانی‌مدت برنج موجب افزایش معنی‌دار میزان کربن آلی، آهن و منگنز عصاره‌گیری‌شده با اگزالات ( Feo و Mno) و کاهش معنی‌دار میزان pH و آهن و منگنز عصاره‌گیری‌شده با دی‌تیونات (Fed و Mnd) شده‌است. تغییر معنی‌داری در میزان کل این دو عنصر مشاهده نشد. نتایج کانی‌شناسی رس نشان داد که کشت برنج به ویژه منجر به کاهش زیاد در میزان کانی پالیگورسکیت و افزایش اسمکتیت شده‌است. تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) نیز بیانگر کاهش طول کریستال‌های پالیگورسکیت از 2 تا 3 میکرومتر در کاربری بکر به حدود 5/0 میکرومتر در کاربری شالیزاری احتمالاً در نتیجه تخریب فیزیکی و یا تغییر شکل به اسمکتیت بود. %U https://ejsms.gau.ac.ir/article_2172_309edf553913cf4f6fb9f59ab62615f5.pdf