%0 Journal Article %T بررسی تجزیه بقایای پنج گیاه زراعی با استفاده از چهار گونه قارچ گندروی خاکزی و چوبزی %J مجله مدیریت خاک و تولید پایدار %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و انجمن علوم خاک ایران %Z 2322-1267 %A رضوی, سیداسماعیل %A کامکار, بهنام %A صادقی پور, حمید رضا %D 2015 %\ 02/20/2015 %V 4 %N 4 %P 331-346 %! بررسی تجزیه بقایای پنج گیاه زراعی با استفاده از چهار گونه قارچ گندروی خاکزی و چوبزی %K بقایای گیاهی %K نسبت کربن به نیتروژن %K قارچهای تجزیه کننده %R %X بقایای گیاهی افزایش خردسازوارگان، فراوان شدن کربن آلی، بالا رفتن نیتروژن کل در خاک به‌همراه دارد. در این بررسی بقایای گیاه کلزا و گندم, پنبه، برنج و سویا از کشتزارها گرد‌آوری شدند. بقایای گیاهی با Pleurotus ostreatus ، Phanerochaete chrysoporium ، Aspergillus niger و Trichoderma viride مایه‌زنی گردیدند و همی‌سلولز، سلولز، لیگنین، نیتروژن و کربن آلی آنها اندازه‌گیری شدند. رشد و استقرار بر بستر قارچ‌ها P. ostreatus , A. niger, T. viride و P. chrysoporium به ترتیب از بیشتر به کمتر قرار می-گیرند. هم‌چنین تندی استقرار پس از 5 روز به ترتیب در سویا، پنبه، کلزا، گندم و برنج دیده شد. تجزیه همی‌سلولزی در همه بقایای گیاهی بیشتر از سلولز و لیگنین بود. اختلاف در میزان تجزیه بقایای گیاهی دیده شد، به-گونه‌ای‌که قارچ P. ostreatus بیشترین مواد همی‌سلولزی را و پس از آن قارچ‌های T. viride، A. nigerو P. chrysoporium قرار گرفتند. تجزیه مواد سلولزی نشان داد که قارچ P. ostreatus و T. virideبر روی بقایای گیاهان به‌جز برنج بیشترین تخریب را انجام دادند. قارچ‌های (P. ostreatus و P. chrysoporium ) بیشترین تاثیر را بر روی مواد لیگنینی بقایای گیاهی داشتند و قارچ‌های (T. viride و A. niger ) اثر کمتری داشتند. نتایج به‌دست آمده مشخص نمود که بیشترین نیتروژن بقایای سویا و برنج با قارچ A. niger و کمترین نیتروژن بقایای سویا با قارچ‌های P. ostreatus، P. chrysoporium و ‌T. viride آزاد شد.  %U https://ejsms.gau.ac.ir/article_2199_68c7b40a971d207735eab79a2acbb29f.pdf