TY - JOUR ID - 2176 TI - تغییرات شکل های شیمیایی روی در ریزوسفر برخی از ارقام ترب و شلغم JO - مجله مدیریت خاک و تولید پایدار JA - EJSMS LA - fa SN - 2322-1267 AU - گلستانی‌فرد, علیرضا AU - میرسید حسینی, حسین AU - آرین, آمال AU - عباس زاده دهجی, پیمان AU - تفویضی, مهدی AU - سالاری بردسیری, نجمه AD - محقق دانشکده خاکشناسی و جنگل دانشگاه بوکو اتریش (گروه بیوژئوشیمی و اکولوژی ریزوسفر) AD - استادیار دانشگاه تهران AD - دانشجوی دکتری دانشگاه بوکو AD - دانشگاه ولیعصر رفسنجان AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم خاک دانشگاه تهران AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم خاک دانشگاه صنعتی اصفهان Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 4 IS - 4 SP - 193 EP - 214 KW - کلمات کلیدی: روی KW - زیست‌فراهمی KW - عصاره‌گیری دنباله‌ای KW - کربن آلی محلول (DOC) و نیترات‌آمونیوم DO - N2 - تغییرات شکل‌های شیمیایی روی در ریزوسفر برخی از ارقام ترب و شلغم چکیده: به منظور بررسی تغییرات شکل‌های شیمیایی روی در ریزوسفر دو گیاه غده‌ای زراعی و ارتباط آن با مقدار جذب توسط گیاه در یک خاک آلوده از روش عصاره‌گیری دنباله‌ای (تسییر و همکاران (1979)) و تک مرحله‌ای استفاده شد. در این تحقیق 3 رقم ترب (Raphanus sativus) و دو رقم شلغم (Brassica rapa) در یک طرح آماری کاملاً تصادفی با 4 تکرار و مجموعا 20 گلدان کشت داده شد و 4 گلدان بدون کشت به عنوان شاهد نیز در نظر گرفته شد. بیشترین شکل‌های روی به ترتیب مربوط به پیوند یافته با اکسیدهای آهن و منگنز، کربناته و باقیمانده بود و شکل محلول و تبادلی در خاک ریزوسفری تمامی گیاهان کمتر از یک درصد کل روی را به خود اختصاص داد. نتایج نشان داد که غلظت روی در اندام هوایی ارقام مختلف دو گیاه تفاوت معنی‌داری نداشت و در تمامی گیاهان فاکتور تجمع و شاخص انتقال روی کمتر از یک بود. عصاره‌گیری دنباله‌ای و تک مرحله‌ای، افزایش معنی‌دار روی در ریزوسفر ارقام مختلف دو گیاه را در مقایسه با توده خاک نشان دادند. ارقام مختلف دو گیاه توانستند به طور معنی‌داری باعث افزایش DOC تا 9 میلی‌گرم در لیتر درریزوسفر شوند که این فرایند به UR - https://ejsms.gau.ac.ir/article_2176.html L1 - https://ejsms.gau.ac.ir/article_2176_889cbea221fc5913fe2a40d39be98bf3.pdf ER -