اثرات کوتاه مدت ورمی کمپوست بر ویژگیهای خاک و کیفیت برگ سبز چای در اراضی چایکاری

نوع مقاله : مقاله کامل علمی پژوهشی

نویسنده

استادیار/ گروه علوم خاک دانشگاه گیلان

10.22069/ejsms.2017.7955.1482

چکیده

تحقیقات مزرعه ای گزارش شده، مبنی بر اثرات کوتاه مدت یا بلند مدت ورمی کمپوست بر ویژگیهای خاک و کیفیت برگ سبز چای با هدف جایگزینی کود های شیمیایی با کود های آلی بمنظور تولید چای ارگانیک در دسترس نیست در حالیکه در سطح تجاری، تولید چای ارگانیک در مقیاس کوچک در گیلان شروع شده است. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر کوتاه مدت سطوح ورمی‌کمپوست بر ویژگیهای خاک و کیفیت برگ سبز چای و امکان سنجی تولید چای ارگانیک، در یک باغ چای با مساحت حدود 30 هکتار، واقع در حاشیه جاده فومن به ماکلوان در استان گیلان، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تیمار و 3 تکرار اجرا شد. ابتدا در بهمن 91، در بخشی از این باغ، بوته ها ی چای هرس کف بر و پلات ها با سطح 20 مترمربع تفکیک شدند. سپس در ماه اسفند، نمونه مرکب از خاک سطحی کل پلات ها تهیه و آزمایشات اولیه خاکشناسی انجام شد و بعد ورمی‌کمپوست با دانه بندی کوچکتر از 4 میلی متر تهیه و ویژگیهای مهم آن تعیین، سپس مطابق با طرح آماری، با سطوح 0، 5/0 و 2 درصد جرمی با خاک سطحی هر پلات مخلوط شد. در طول بهار و تابستان، کنترل علفهای هرز در بین ردیف ها و در سه ماه تابستان، آبیاری بارانی انجام شد. در اواخر تابستان، نمونه برداری از خاک سطحی با اگر و برداشت برگ سبز چای با ماشین برگ چین انجام و بلافاصله نمونه ها به مرکز تحقیقات چای کشور، منتقل شد. بلافاصله در نمونه گیاه، برگ سوم با دست از غنچه و جوانترین دو برگ جدا شد. سپس نمونه های خاک و گیاه، آماده سازی و آزمایشات خاکشناسی و تجزیه دو نوع نمونه برگ شامل برگ سوم و نیزمجموع یک غنچه و دو برگ به تفکیک انجام شد. نتایج حاکی از افزایش هدایت الکتریکی، ظرفیت تبادل کاتیونی، کربن آلی، تنفس میکروبی، تخلخل و رطوبت جرمی در خاک پلاتهای تیمارشده با هر دو سطح 5/0 و 2 درصد ورمی کمپوست بود. مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک در پلاتهای تیمار شده با کود در مقایسه با تیمار بدون کود افزایش معنی دار داشت ولی بین دو تیمار 5/0 و 2 درصد ورمی کمپوست تفاوت معنی دار نبود. مصرف کود در هر دو سطح چگالی ظاهری و حقیقی خاک را کاهش داد. همچنین در تیمار 5/0 درصد ورمی کمپوست مقدار پتاسیم و در تیمار 2 درصد، علاوه بر پتاسیم، نیتروژن و فسفر نیز در برگ سوم گیاه بهبود یافت. در مخلوط یک غنچه و جوانترین دو برگ (برگ سبز)، مقدار کافئین، افزایش ولی پلی فنل‌ها، خاکستر کل و عصاره آبی کاهش یافت. در مجموع به استناد نتایج این تحقیق می توان گفت که شش ماه بعد از افزودن ورمی‌کمپوست به خاک باغ چای، اغلب ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک و ویژگیهای کیفی برگ سبز چای بهبود یافت و این کود آلی توانست بخش اعظم عناصر مورد نیاز گیاه چای را تامین کند که البته در اغلب موارد سطح 2 درصد وزنی نتیجه مطلوب تری داشت. بدیهی است این نتیجه در زمان کوتاه در صورتی محقق می شود که اولا ورمی‌کمپوست مصرفی از نظر کیفیت درجه یک باشد ثانیا هنگام مصرف، ورمی کمپوست بطور کامل با خاک سطحی مخلوط شود، در این صورت امکان تولید برگ سبز چای ارگانیک بدون مصرف کود شیمیایی می تواند ممکن باشد. با توجه به وفور پس ماند های کشاورزی و منابع طبیعی و امکان تولید انبوه ورمی کمپوست در شمال کشور، امکان علمی و عملی برای تولید چای ارگانیک در شمال کشور وجود دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Short time effects of vermicompost on soil properties and quality of tea green leaf in tea garden

نویسنده [English]

  • reza Ebrahimi Gaskarei
Faculty member/ University of Guilan
چکیده [English]

There is no scientific report, as an out put of field study, related to short or long effect of vermicompost on soil properties and quality of tea green leaves with the aim of replacement of chemical fertilizers with organic manures and producton of organic tea, but in trade level this activity has been started in small scale in Guilan province. In order to study short time effects of different levels of vermicompost on soil properties and quality of tea green leaf with the aim of investigation posibility of organic tea production, this research has been counducted in one tea garden with 30 hectares area, located in the side of Foman–Maklavan road, in Guilan province, in a completely randomized design with 3 treatments and replications. First of all, prune floor has been done in the part of this garden and plots were separated with 20 square meter area. Then soil samples were taken from surface and combined and primary experiments have been done, in the end of winter, 2013. Then, vermicompost, with suitable size (<4mm), were provided and its important characterictics were determind and then according to statistical design, were added to soil surface of each plot in three levels (0, 0.5 and 2%) and mixed with soil, thoroughly by surface plow. During spring and summer, weed growth has been controed between the rows and raini irrigation has been done. In the end of summer, soil samples were collected by uger again and tea green leaf includes a bud plus two youngest leaves and also third leaf, picked up by mashin and immidiatly samples were shifted to the tea research center laboratory. Immidiatly in plant sample, third leaf separated from bud pluse two youngest leaves, by hand. Then soil and plant samples preparation and then soil test and plant samples analysis include third leaf and bud plus two youngest leaves has been done, seperatly. Results indicated an increase in electrical conductivity, cation exchange capacity, organic carbon, respiration, porosity and moisture content, in soil by adding vermicompost in both levels (0.5 and 2 %). The amount of nitrogen, phosphors and potassium in soil samples increased in treated plots by vermicompost as compare to treatment witout vermicompost, significantly, but there was no different between treatments of 0/5 and 2 percent. Organic manure application in both levels (0.5 and 2 %) deccreased bulk and particle density in soil. In treatment with 0.5 % vermicompost, potassium content and in treatment with 2 % vermicompost, in addition of K, N and P content improved in third leaves. In bud plus two youngest leaves, caffeine content increased but poliphenoles, total ash and water extract, decreased. According to the results of this research, it could be concluded that within six months after application of vermicompost in the soil of tea garden, it improved soil properties and quality of tea green leaf especially in 2 % level and it could provide major part of macronutrients for tea plant growth. These results, in short time, could be earned, if first class of vermicompost used, secondly, organic manure mixed with soil thouruly in application time, in this sitioation, it is possible to produce organic tea green leaf, witout application of chemical fertilizers. According to the availability of agricultural and natural waste in Guilan, scientifically and practically, production of organic tea green leaf is possible, in north of Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Caffeine
  • Macro Nutrients
  • Organic Fertilizer
  • Organic Tea
  • Polyphenol